Vir: Primorske novice
Tolčenje brinja // Vir: Primorske novice

Kako torej nastane brinjevec.

Najprej je treba brinove jagode nabrati. Težaško delo. Nabira se jih z velikim rešetom in s palico. Rešeto postavimo pod brin, nagnemo vejo in s palico tolčemo po vejah, da jagode padajo na rešeto. Zato pravimo, da gremo “tolč brinje” in ne nabirat. Lahko si predstavljate koliko časa porabimo za 10kg brinovih jagod…

Ko imamo tako nabrane jagode nabrane jih je treba očistiti. Seveda naberemo tudi veliko brinovih iglic. te odstranimo tako, da nabrane jagode sejemo na vetru. Ta odnese iglice, jagode pa ostanejo na varnem.

 

 

 

 

Mlin za mletje brinja
Mlin za mletje brinja

Sledi mletje brinovih jagod. Za ta namen potrebujemo poseben mlin s pravo razdaljo med valji. Pomembno je namreč, da vsaka jagoda poči. Hkrati pa ne smemo zmleti ali počiti malih koščic, ki so v jagodi. Če se bi to zgodilo, bi pri kuhanju jagode dale grenkobo brinjevcu. Zmlete jagode damo v posode in jih zalijemo z vodo. Približno 1/3 jagod in 2/3 vode. Dodamo kvasovke, ki spodbudijo fermentacijo in preprečijo nastanek slabih glivic.

Tako pustimo delovati približno en mesec. Odvisno od zunanje temperature in ostalih pogojev. Drozgo moramo dnevno mešati, da so jagode čim dlje v vodi.

Kaj sledi pa v naslednjem prispevku.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close
Sign in
Close
Cart (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Currency