Koktajle mešamo s slovenskimi izdelovalci, ki jih morate poznati.

Danes lahko v tiskani OK najdete pregled devetih slovenskih ginov, na delo.si pa pogovor s poznavalko Majdo Debevec o maniji, ki ga gin sproža v Sloveniji in drugod. Da o tej pijači ne bomo le pisali in govorili, temveč uživali tudi v praksi, so nam proizvajalci v nadaljevanju zaupali, kako in s čim bi oni pripravili svojega, da bi bil rezultat optimalen.

Berryshka

Samo Kenda, naš sogovorec iz destilarne v Dolenjskih Toplicah, ki ima bogato zgodovino iz leta 1950 in ki je znana tudi po sadnih likerjih, brinjevcu in čokoladi, je z receptom poskrbel za pravo poletno razvajanje: njihov koktail, ki se odlično poda k morskim dogodivščinam, se imenuje GINI SMS, zanj pa potrebujete 1 cl likerja blue curacao, 1 cl svežega limonovega soka, 3,5 cl njihovega gina in 1 dl gazirane pijače z okusom limone (npr. sprite) in rezino limone.

Priporočamo: Vinska delavnica: Poletna pokušina penečih se vin

Broken Bones

V vročem poletju resnično osveži klasično pripravljen gin tonik, sta mnenja Boštjan Marušič in Borut Osojnik, duo Broken Bones. Poudarjata pa, da da moramo biti pozorni, da izberemo tonik, ki gina ne prekrije, kajti ta se mora okušati v koktajlu. Zelo osvežilna je tudi različica gin fizz, kjer sta namesto tonika uporabljena limonov sok in soda. Kakorkoli pa boste gin uporabili, morate pri tem raziskovati in se igrati z različnimi okusi.

Bratinov

Miha Bratina, sicer vrhunski fotograf hrane, po novem avtor gina Bratinov, poleg kombinacije s tonikom in rezino pomaranče priporoča še eno klasiko – negron. Pripravite ga tako, da širok nizek kozarec (tumbler) napolnite z ledom, dodate 3 cl gina, 3 cl rdečega vermuta in 3 cl camparija, dobro premešate in dodate rezino pomarančnega olupka.

Limbay

Jože Janežič, izdelovalec gina Limbay, priporoča, da velik in lep kozarec do polovice napolnite z ledom, 0,4 dl gina Limbay, 1,25 dl tonika Limbay, lepo okrasite s tremi brinovimi jagodami, koščkom ali dvema suhega pikantnega ingverja, rezino sveže limete, vejico svežega rožmarina in pijete s črno debelo slamico.

Gin Brin

Erik Sarkić, ki je v svoj Gin Brin ujel kar devet dišavnic, priporoča, da ga okusimo v koktajlu Tom Collins za poletne dni. Potrebujete: 5 cl gina, 3 cl limonovega soka, 0,03 litra sladkornega sirupa (v 1 dl vode z gretjem raztopite 1 dl sladkorja in ohladite), sodavico, češnjo in rezino limone za okras.

Kozarec (collins highball) napolnite z ledenimi kockami in dodajte gin, limonov sok in sladkorni sirup. Nežno, a temeljito mešajte 20 do 30 sekund. Nato do vrha dotočite sodavico in okrasite s češnjo ali pomarančno rezino.

Monologue

Chef Tomaž Kavčič je tudi avtor gina Monologue, ki ga najraje postreže le z nekaj kockami ledu, saj je mnenja, da bi morali vedno najprej spoznati čisti okus, v katerem je tista prava popolnost, preden se mu doda tonik. Sicer pa ima za nas recept za gin tonik, za katerega boste potrebovali 0,3 dl gina Monologue in suh, nevtralen tonik (Fever Tree) v razmerju 1:3, tri brinove jagode, če pa imate pri roki še brinovo vejico, s katero koktajl zadimite, bo postrežba popolna.

Aufbix

Iz destilarne v Ritoznoju, v kateri ustvarjata Nicholas Gee in Boris Drobnak, so nam prav tako priporočili gin tonik, za katerega boste zmešali merico njihovega gina, dve merici tonika z manj sladkorja (Fever Tree Light Tonic) in postregli z rezino pomaranče ali grenivke ter vejico svežega koriandra. Namignili pa so še, da se njihov gin odlično obnese v koktajlu martini dry in negroniju.

One Key

Dizajnerski Izdelek Sandija Skaleta in sodelavcev, ki se odpira s ključem – tega najdete v spodnjem delu steklenice, se bo dobro izrazil v dveh recepturah, ki so nam ju poslali iz njihove destilarne v Rogaški Slatini.

Za koktajl one mediterano potrebujete: 4 cl njihovega gina, 10 cl tonika (Mediterano Tonic/Upscale), vejico rožmarina in krhelj limete.

Za koktajl cherry key pa si priskrbite: 4 cl gina One Key, 10 cl tonika (Cherry Tonic/Upscale), kos cimetove skorjice in svežo malino.

Karakter

»Naš gin se odlično meša v preprostem gin toniku, za katerega pa uporabite čim bolj suh tonik,« priporoča soavtor gina Karakter Timi Rožič. V koktajlu ne pozabite na dodatke, ki jih najdete tudi v ginu: »V kozarec dodajamo sveže jagode rdečega ali črnega ribeza, saj sta oba uporabljena v destilaciji.« Če pa si želite še kaj več kot klasiko, se bo Karakter izkazal v klasičnem negroniju ali koktajlu martini dry.

Namig: to soboto, 10. avgusta, v Kopru poteka Gin Weekend, kjer bo mogoče številne od ginov, ki jih omenjamo, tudi pokusiti. Iz hvaležnosti, ker smo jih izkoristili za idejo, še navržemo: festival bo trajal od 16. ure do polnoči, vstopnine ni, bo pa to v koprski Taverni. Dogodek organizira Leon Street Food.

Naslovna fotografija: Thinkstock