Erik Sarkič je najprej kuhal brinjevec, nato se je usmeril v pridelavo gina. Preskusil je več kot sto kombinacij, da je končno našel pravo.

Dopoldan in pol

Erik Sarkič. Foto: Osebni arhiv

“Veliko časa smo porabili, veliko mešanic pripravili in veliko Gin&tonikov spili, da smo našli pravo kobinacijo zelišč. Uporabili smo najkvalitetnejše, divje, ročno nabrane rastline iz okoliških gozdov, natančneje iz Brkinov in jih kombinirali z ostalimi rastlinami iz celega sveta.” Tako se na svoji spletni strani predstavlja Erik Sarkič. Alkohol ga je rešil brezposelnosti. Seveda ne dobesedno. Zaradi izgube službe je namreč iskal nove priložnosti. In jo našel v žganjekuhi. Te umetnosti ga je naučila že nona. Po brinjevcu pa je Erik iznašel tudi prvi slovenski gin.

Brin raste po vsem svetu, od Arktike do Afrike, in seveda v Sloveniji, kjer iz njegovih jagod kuhamo brinjevec. Brinove jagode pa so pomembna začimba pri izdelovanju gina, ki ga mi poznamo bolj kot angleško pijačo. Pijačo so sicer prvi začeli proizvajati Nizozemci v 17. stoletju. Kmalu je postala zelo popularna v Angliji, ki jo je izvažala v kolonizirane države po svetu. Za liter gina je potrebnih 20 gramov brinovih jagod, za brinjevec pa 8 kilogramov brinjevih jagod.

Več pa izveste v pogovoru Vesne Potočar Godnič z Erikom Sarkičem.

 

 

vir:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close
Sign in
Close
Cart (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.



Currency